Bravo Banzogo

U ovom blagdanskom razdoblju mnogi izmjenjuju recepte. Evo jednog:

 

  1. prijatelji
  2. prstohvat solidarnosti i empatije
  3. par poziva
  4. dolazak na mjesto dogovora
  5. stavi stvari u auto i piči

Ovaj recept smo primijenili prije nekoliko dana i možemo sa sigurnošću reći da funkcionira. Vrlo je jednostavan i učinkovit. Naime, dovoljno je napraviti par navedenih koraka kako bi se pomoglo nekom čije životne (ne)prilike zahtijevaju malo naše pažnje. 

Zaobišli smo društvene mreže, hvalevrijedne akcije drugih udruga, uplate donacija, Caritas i ostale načine kojima se može pomoći potrebitima u današnje vrijeme. Odlučili smo, kako se to kod nas kaže, ići ravno na kuću. Malo smo se raspitali i dobili adresu. Mi i auto pun hrane, higijenskih potrepština, igračaka i krenili ravno na kuću.

Vozimo se šibenskim zaleđem prema odredištu. Tema bezbroj. El classico, pa naša utakmica koja nas čeka to popodne, kriptovalute, šta će biti za ručak, godišnji u firmi, pa malo komentiraj prezimena na tablama uz cestu, malo pjevuši pjesmu uz radio, pa ćaćkaj po mobitelu…I eto nas. Ka šta su nam i rekli, izaće neko isprid kuće i dočekati nas. 

Dočekali su nas. Mama, tata i njihovih četvero malih “bambalića”. Svi jedan drugom do uva, a najstariji još nije krenia u školu.

Pozdravi srdačni. Ćaća čvrstog stiska, majka tiha i povučena, dječaci radoznali, curice uz mamu priljubljene. 

Nemamo namjeru opisivati u kakvim uvjetima ova obitelj živi i kakva je njihova životna situacija, samo ćemo ustvrditi da smo došli na pravo mjesto. Ova obitelj treba podršku i pomoć. Stvari iz auta su prebačene u njihov mali dom. Roditelji zadovoljni, djeca vesela, mi mirni. Nakon pola sata druženja i obećanja kako ćemo se vratiti već u siječnju, uputili smo se nazad. 

Vozimo se šibenskim zaleđem prema kući. Ne, tema nema. Samo muk. Svak’ u svojim mislima, tek povremeno izgovorene poštapalice: Jel moguće? Ne moš virovat? Jeben li si živote!. 

To nije niti u afričkoj pustinji, niti u sirijskom selu, to je tu. U šibenskom zaleđu. 

 

I da. Nešto vrlo bitno. Točka broj šest – recept ponavljati..

Čestit Božić želi vam obitelj BANZOGO!