REZIME SEZONE 2017/2018

Kako je još jedna sezona županijske iza nas, red je da napravimo rezime viđenog u obje konkurencije. Dotaknuti ćemo se svih ekipa, a uz to ćemo istaknuti par pojedinaca koji su to i zaslužili. Naravno, prokomentirati ćemo i organizatore lige, a nećemo zaboraviti niti na sudce. Budući da smo sagledali gro utakmica iz obje lige, držimo da smo itekako kompetentni da prokomentiramo viđeno. A kako smo sigurni da će biti nezadovoljnika nakon pročitanog, možemo im samo poručiti da se opuste te da već sljedeće sezone mogu korigirati svoje nedostatke. Rezime ćemo započeti sa veteranskom ligom, a savjetujemo da se lijepo raskomodite, zavalite i uživate, jer mi hoćemo.

VETERANSKA LIGA

Već smo bezbroj puta do sada isticali kako se ove sezone igrao jako dobar i zanimljiv mali nogomet na Baldekinu, a situacija gdje se skoro sve odlučilo u posljednjem kolu ide tome u prilog. Razlog tome su isključivo ekipe i igrači, nikako ne i organizatori, a kamoli sudci.  BILICE i STARI GRAD su vodili mrtvu trku za prvo mjesto, a u zadnjem kolu se čak pet ekipa borilo za treću poziciju. Na kraju, prvo mjesto pripalo je ekipi BILICE, druga je ekipa STARI GRAD, treća ZLATNA RIBICA, pa redom MNK BANZOGO, BARUTANA, CROATIA PERKOVIĆ, FK BANZOGO, PIROVAC i USKOK .

Odlučivale su nijanse, i prava je šteta što su se prve dvije ekipe bodovno odvojile tako rano. Samo bodovno, ne i kvalitetom. Jer mišljenja smo da je bilo koja ekipa, izuzev USKOKA, mogla zauzeti bilo koju poziciju na kraju prvenstva. Sa ovim nemamo namjeru umanjiti uspijeh osvajača pehara, niti nekoga omalovažavati, posebice ne ekipu USKOK-a, za koju smatramo da ima nekoliko pojedinaca koji sigurno mogu više, a i zaslužuju više. Čvrljak, Nakić i Skokić bi u bilo kojoj ekipi bili pojačanja, no u svojoj trenutnoj ekipi su se uklopili u sivilo, i ukoliko se njihova ekipa ne pojača, naš savjet im je da promjene sredinu, jer se radi o kvalitetnim igračima.

 Predzadnja ekipa ove godine je PIROVAC, a uvjereni smo da su mogli i bolje. Ima kod njih nekoliko fantastičnih igrača, ali nešto ne štima. Imaju svoj prepoznatljivi stil igre, i ukoliko protivnik uđe u natrčavanje i jurnjavu po terenu, oni su na svome, ali ukoliko nije krenulo po njihovome, tad nastupa totalni raspad sistema i nerijetko dođe do svađe na terenu. Nadamo se da će sljedeća sezona donijeti više dobroga za njih jer su za ovu, sa obzirom na kadar kojeg imaju, zaslužili palac dolje.

 Ako smo za PIROVAC ove sezone pokazali palac dolje, onda za sljedeću ekipu itekako moramo dignuti palac gore. Radi se o ekipi BARUTANA, koja je kroz prvi dio sezone teturala od kola do kola sa pokojim bljeskom, no u drugom dijelu sezone su pokazali da su ozbiljan takmac. Iznimno nam je drago kako su stari lavovi u ekipi prihvatili pridošlice Pericu i Relju koji su, uz sad već stožernog Vrcića, pokazali da „mladost” i iskustvo itekako mogu zajedno. U zadnjem kolu su odigrali strašnu utakmicu protiv ekipe STARI GRAD, gdje su upravo mlađe snage odigrale vrhunsku utakmicu.

 Sljedeća ekipa koju ćemo prokomentirati je ekipa CROATIA PERKOVIĆ. I oni su dobro „trgovali” ove sezone. Uz već provjereni kadar kojeg imaju, na čelu sa Đakovićem i Ramadžom, doveli su Štrkalja koji se brzo uklopio u ekipu. Odavno u veteranskoj ligi nismo vidjeli toliko energije i snage kao kod Štrkalja, a prava je šteta za njegovu ekipu što im se često znalo desiti da im umjesto golmana na gol mora stati igrač, a to ipak nije to.

 Kad smo već spomenuli energiju i snagu, nekad čak i u pretjeranom obliku, onda moramo spomenuti ekipu STARI GRAD. Ako za nekog možemo napisati da ima prepoznatljivu igru, onda su to oni. Agresivno, energično, čvrsto, na rubu incidenta i uz puno buke, to su oni. STARI GRAD već godinama igra jako dobro, a stožerni igrači kao što su Zoričić, Cinotti i vratar Labor, potpomognuti ostatkom ekipe, zasigurno čine jednog od najneugodnijih protivnika.

 Neugodan protivnik ove sezone je bila i ekipa ZLATNA RIBICA. Čvrsti i stameni, sa dobrim vratarom i nekoliko klasnih igrača nikome nisu bili lagan zalogaj. Mišljenja smo da kroz godinu dvije, ukoliko svi ostanu na broju a pritom i zdravi, zasigurno mogu konkurirati za osvajanje naslova.

 Čvrstine i stamenosti ne nedostaje ni ekipi BILICE. No, uz to ne manjka im ni konkretnosti u napadačkoj igri. Grando i Dabov mogu zapapriti bilo kome, a uz njih valja istaknuti još i policijski trio Kelić, Bljajić, Žilić, koji svojim dalekometnim prijetnjama upotpunjuju lucidnost Granda i Dabova. Najslabija karika ekipe je njihov vratar, no uz ogromnu pomoć kvalitetne i čvrste obrane to i nije uspijelo doći do izražaja.

 Kvalitetna obrana je ono što je nekoć bio sinonim za ekipe BANZOGA, nebitno o kojoj našoj ekipi se radi. Ova sezona nam je dokazala da to više nije tako. Posebice u starijoj ekipi. Godine su tu, ego kod pojedinaca je tu, a rezultat svega toga je nekoliko katastrofalnih reakcija u obrani. Mozak ekipe i dalje je Mazalin, najubojitiji pojedinac po protivničke vratare i dalje je Ljubičić, ali ipak, najbolji pojedinac ove sezone je bio Lozić. Ovo je njegova sezona. Nakon razlaza u ekipi na relaciji mladi-stari, Brale i ekipa su morali pronaći neke nove ljude koji će popuniti rupe odlaskom mladih. Brnić Boće, Bilan i Barišić su uskočili i pokazali se kao pravi odabir. Posebice Boče i Barišić, dok će Bilanu trebati bar još jedna sezona da se u potpunosti prilagodi igri i zahtjevima dvojca koji sa klupe kormilari ekipom. Želja nam je da u igri malo više vidimo Brajkovića, koji to sa svojim zalaganjem zasigurno zaslužuje.

 Kad smo već kod zasluga, onda slobodno možemo reći da je naša mlađa veteranska ekipa, bar za drugi dio sezone, zaslužila uzeti pehar. Odavno nismo vidjeli tako lijep i konkretan nogomet u veteranskoj ligi. Prvi dio sezone nije bio baš gledljiv, štoviše nije bio gledljiv uopće. Ekipa se stvarala, okupljala, a kad se okupila, onda se sve posložilo i prava je šteta što je prvenstvo završilo. Prijelazni rok je odrađen fantastično, došli su Jurin i Labor, koji su se fantastično uklopili u ekipu. Uz spomenuti dvojac, još jedan novopečeni Banzogić je odigrao fenomenalnu sezonu, a riječ je o Šimcu. Nikako ne smijemo zaboraviti ni na „stare” Banzogiće, od kojih su neki doživjeli novu mladost. Posebno Pavasović i Alviž, koji su sezonu odigrali na visokom nivou. 

  Kad se prije početka sezone, zbog spleta okolnosti, rodila ideja o pokretanju još jedne ekipe unutar BANZOGA, pojedinci su to dočekali sa smješkom na licu. Komentara je bilo svakakvih. Od onih da je to preslika situacije na relaciji DINAMO-LOKOMOTIVA, kao mladi će starima pokloniti bodove, do onih da će mlađa ekipa uvjerljivo završiti na posljednjem mjestu i da nemaju što tražiti u ligi. Na kraju je jasno vidljivo da takvi komentari nemaju nikakve veze sa zdravom pameti. Mladi su starije pobijedili oba puta, neke ekipe koje su igrale protiv mlađih veterana su izgledale toliko smiješne i nemoćne da je bilo neugodno za gledanje. A ako postoji koja ekipa koja može žaliti što liga nije potrajala još kolo dva, onda su to naši mlađi veterani. Jer na kraju svega se itekako može žaliti za lošijim rezultatima iz prvog dijela sezone. No, što je tu je. Ova sezona je gotova, a uvjereni smo da će se sljedeće sezone i naše „mladce” nešto pitati.

  Razlazom unutar ekipe najmanje mogu biti zadovoljni stariji veterani. Jer ako je itko imao bazen igrača, iz kojeg se svake godine moglo izvući najmanje jednog igrača, onda su to zasigurno naši stariji veterani. Sad su se stvari uvelike promijenile, a kako na „tržištu” kronično nedostaje igrača koji prije svega godinama zadovoljavaju kriterije za igranje veteranske lige, biti će jako teško pomladiti momčad. Iako su na kraju zauzeli četvrto mjesto, ove sezone smo mogli vidjeti da im upravo to nedostaje, jedan kvalietni „refresh”. No, nikad se nezna što vrijeme donosi, jer svjedoci smo i puno čudnijih stvari.

   Za kraj analize veteranske lige, želimo još jednom čestitati svim ekipama na fantastičnoj i super uzbudljivoj sezoni. Iskreno se nadamo da će se u županiji uspijeti okupiti još pokoja veteranska ekipa da podigne, makar broj utakmica, ako ne i kvalitetu lige. Premda nismo sigurni da li to odgovara vrhuški lige. FUTSAL LIGA

 

  I prije početka futsal natjecanja, moglo se pretpostaviti tko će biti glavni kandidat za osvajanje lige. Odavno nismo vidjeli da je neka ekipa sa tolikom dozom samouvjerenosti i odlučnosti postavila svoje ciljeve za osvajanje prvog mjesta kao ekipa ŠIBENIK 1983. Na kraju su i uspijeli, a kako i ne bi kad su u svojim redovima imali toliki broj vrhunskih igrača koji su u futsalu prošli sve i svašta. Neki će reći da je to sve bilo na silu, da su jednostavno morali osvojiti prvenstvo. Donekle se i možemo složiti sa tim, pogotovo sa tim da su morali, jer da nisu uspijeli sa tim kadrom, bila bi ogromna sramota za Franu i ekipu. U svakom slučaju im čestitamo, i iskreno se nadamo da će uspijeti u nakani da uđu u 2. HMNL, jer ako kojim slučajem bude drugačije, sav trud pada u vodu.

  Drugu poziciju je zauzela ekipa CB KULA. I u njihovom slučaju je bilo jasno na koju poziciju pucaju ove sezone. Što se igračkog kadra tiče, sve sami znalci, tu nema šta. No, kad ti je glavni konkurent ekipa kao što je ŠIBENIK 1983, onda je najbitnije da ih pratiš što je duže moguće. Tako je i bilo, a više od druge pozicije se nije moglo. Ukoliko prvaci lige uspiju u nakani da zaigraju u višem rangu, CB KULA je zasigurno glavni favorit za najveći pehar sljedeće sezone.

 Trećeplasirana momčad ove sezone je ekipa DUBRAVICE. Slobodno možemo reći da je svojevrsno iznenađenje. Ne zbog toga što Luka, Šime, Darko i ostali momci to nisu u stanju, već zbog toga što to nitko nije očekivao. Oni su to lagano odradili, onako iza leđa vodećima. Godinama već igraju odličan nogomet i da su izuzetno opasna ekipa znamo svi, da su u stanju vratiti se u igru nakon što gube sa 4-5 razlike najbolje znamo mi sami, ali u ovako kvalitetnoj konkurenciji zauzeti treću poziciju…..svaka čast.

 Dugo se vodila bitka za treće mjesto između ekipa DUBRAVICE i PRIMOŠTEN. Na kraju je PRIMOŠTEN zauzeo četvrtu poziciju. Možemo reći da su ove godine podbacili, ali ne pozicijom na tablici, već prezentacijom. OK, završili su četvrti, to je odlično, ali nanizali su nekoliko poraza za redom, što nismo navikli. Padali su na utakmicama koje inače lakoćom rješavaju, što ih je na kraju koštalo pehara. Na kraju su i podignuli kanticu, onu za pizdicu godine, odnosno za fair-play. Šalimo se naravno, jer u ovakvoj konkurenciji, a mislimo na sudce, nije lako završiti sezonu bez isključenja ili nekakvog ekscesa.

 Sljedeća ekipa je ŠIBENIK. Onaj „obični”, stariji. Sa njima se nikad ne zna. Mogu nabiti bilo koga, ali isto tako, može im se desiti da na utakmicu dođu sa samo tri igrača, kao u posljednjem kolu. Na kraju su i u takvom sastavu odigrali neriješeno. Bura i Bumbak spadaju u „bogove” malog baluna u gradu, i tu nema šta. No, ukoliko ne uspiju dovući još pokojeg igrača, čisto onako da ih ima, neznamo kakva ih sudbina očekuje u narednoj sezoni.

   Kad smo već spomenuli utakmicu zadnjeg kola gdje je ekipa ŠIBENIK odigrala sa trojicom igrača, spomenimo i njihove protivnike iz te utakmice. Bili su to golobradi mladići iz CRNICE II. Ove sezone su ti golobradi mladići prezentirali možda i najljepši futsal od svih. Onaj pravi šablonski, sa glavom i repom. Jednako opasni i iz igre i iz prekida, sa vrhunskim vratarom. Dovoljan dokaz tomu su učestali pozivi na reprezentativne akcije mlađih uzrasta. Bravo Filipe, ali i bravo za Zmiju, koji sa momcima radi vrlo kvalitetno.

  Kad smo kod golobradih momaka, imamo još jednu takvu ekipu, JEZERA II. Dobro, kod njih su na spisku i nešto stariji momci, ali upravo ovih nekoliko mlađih je vrijedno pažnje. Možda im nedostaje malo koncentracije i mirnoće u završnici, pojedinci su na „vi” sa obrambenim zadaćama, ali sigurno je da se na otoku ne moraju bojati za budućnost.

 Osmu poziciju na kraju sezone su zauzeli momci iz ekipe RUPE. Ove sezone su bili ni gori ni doli. Dugo su se tražili, sa pokojim bljeskom. Nismo sigurni da su ove sezone mogli više, ali su sigurno mogli bolje. Ima kod njih dosta kvalitete, ali im kronično nedostaje lider na terenu.

 Sljedeća ekipa je jedna od onih kojima je glavni forte zajedništvo. Radi se o ekipi ŠUBIČEVAC 08. Veliki su ratnici, i sve svoje nedostatke vrhunski pokrivaju sa borbenošću i već spomenutim zajedništvom. Sa njima se također nikad ne zna kako će odigrati, i na kojoj će poziciji završiti, ali ukoliko unaprijed upišete bodove protiv njih, velike su šanse da i ostanete bez bodova.

 Posljednje plasirana ekipa ove sezone je MIRLOVIĆ ZAGORA. Prvi dio sezone su izgledali toliko nemoćno i jalovo, da je pravo čudo što su uopće imali volje dolaziti na utakmice. No, u drugom dijelu sezone su se pojačali, i to je izgledalo puno puno bolje. Na momente čak i odlično. Veliki im je hendikep bio odlazak trojice top igrača kao što su Maleš, Serajlić i Maretić, bio bi svakome. No, dolaskom Malenice su dobili pravog sidruna, koji je u stanju sam rješiti utakmicu.

  Za kraj smo ostavili našu ekipu. Da ništa ne napišemo taman bi opisali igru naših futsalića ove sezone. Bilo je tu nekoliko manje loših prezentacija, ali u konačnici je to katastrofalna sezona. I naši su prije sezone ostali bez ponajboljeg igrača iz prijašnjih godina, Kartela. Tijekom sezone i bez Tanfare i Jure Raka, a mladci Alfier i Knežević su otišli na školovanje. Nije mala stvar odigrati sezonu sa nekoliko novih pojedinaca, kojima su ovo počeci igranja futsala, ali moglo se bolje. Ako ništa moralo se, jer kostur ekipe je ostao isti. Više smo očekivali od pojedinaca, posebice od Vrcića, ali kako ekipa nije bila na nivou, teško je bilo očekivati da on sam može nešto promijeniti. Što se novajlija tiče, tu su Ante Rak, Santino Jurišić, Marko Lučev i Bruno Španja. Proći će još neko vrijeme da postanu kompletni futsal igrači, ali sigurno je da imaju svoje kvalitete, a iznimno nas vesele srčanost Raka i mirna nogica Španje. Jurišić je bio rastrgan između igranja velikog nogometa i futsala, a Lučev muku mući sa igranjem obrane. No, uvjereni smo kako će nadoći na nivo koji se od njega očekuje. Kraj sezone je ujedno značio i oproštaj legendarnog dvojca iz futsal ekipe. Čular se oprostio od vođenja ekipe, a Bolanča od igranja u futsal konkurenciji. Kako od sljedeće sezone ima pravo nastupa za veteransku ekipu, Bolanča će Čulara zamijeniti na klupi futsalića. Veliko im hvala za sve što su dali za ekipu, a dali su masu.  VRHUŠKA LIGE

    Kako pišemo cijele sezone, svjedoci smo vrhunskog futsala i malog nogometa na Baldekinu. Hvala igračima, ekipama i svim entuzijastima koji su pridonijeli tome. No, ne i organizatorima lige. Njima ne zbog toga što već godinama nisu napravili apsolutno ništa za unaprijeđenje natjecanja. Evo, pokušajte se sjetiti jedne jedine stvari koju su organizatori, na svoju inicijativu, promijenili na bolje. Ništa, jel? A ukoliko ste se nečega i prisjetili, vjerujte nam, to nije na njihovu inicijativu. Kad govorimo o futsal ligi, u kojoj je u zadnje dvije godine i došlo do promijena, sve stvari koje su promijenjene su bile isključivo na našu inicijativu. Markiri za rezervne igrače, zaustavljanje zadnje dvije minute, medalje za prve tri ekipe, vezana akumulacija, smanjenje kotizacije…… . Sve su to naši prijedlozi od prije dvije godine zbog kojih se u gradu digla ogromna hajka na naše članove koji su to predlagali. Dobro, budimo pošteni, nisu samo naši prijedlozi razlog tome. Problem je bio što smo se obratili direktno glavešinama u Zagrebu. To je bio razlog za prijetnje prema našim članovima. Poanta ovog svega je da su se na kraju, malo po malo, uvele i realizirale sve te stvari koje smo tražili. Znači može se. U veteranskoj ligi već godinama nema nikakvih promjena. I tu smo tražili da se nešto promijeni. Većina na plenumu je čak i izglasala promijene, ali ništa od toga. Uvjereni smo da će i u tom natjecanju doći do promjena, polako.

Svjedoci smo i nesposobnosti organizatora lige, kad su dodatnu akumulaciju naprasno uveli u sred sezone. Naša ekipa je u prvom sljedećem kolu iz revolta napustila teren, za što je prikladno sankcionirana. No, ostaje pitanje tko će njih sankcionirati za sve propuste. Mogli bi sada pisati o još masu stvari, ali to ćemo ostaviti za neke druge zgode. A bit će ih, možda već nakon objave teksta.

LJUDI U CRNOM

 Što se naših arbitara tiče, tu bi mogli napisati svega. Ovaj ili onaj sudac, sasvim je svejedno, jer u konačnici oni su najslabija karika ovog našeg lanca. Pojedinci su toliko nezainteresirani da su odavno prešli granicu smiješnog. O njihovoj aroganciji i prepotentnosti, bez pokrića, ne treba ni govoriti. Možemo i moramo govoriti o njihovoj educiranosti, no o tome ćemo prije početka sljedeće sezone. Sada možemo samo navesti da pojedinci nisu zaslužili suditi niti županijsku ligu. Pametnom dosta.

 

  Eto dragi naši, sezona je iza nas. Još jednom čestitamo svim ekipama, iz obje konkurencije, na odličnim predstavama. Nama preostaje da objavimo tekst i čekamo reakcije svih koji su se uvrijedili, iako ne vidimo nikakav razlog.

 

ŽIVILI !!!